26 Aralık 2009 Cumartesi

Kişisel Gelişim Mi? Kişisel Değişim Mi?

Yaklaşık otuz yıldır kişisel gelişim kitapları okurum ve severek okumaya devam ediyorum. Aynı zamanda yıllardır da başka insanların kişisel gelişim kitaplarını suçlamalarını da izliyorum. ‘O kadar kişisel gelişim kitabı okudum ama hiçbir değişiklik olmadı!’Diyenleri dinliyorum.

Evet, bir kitap okumakla hemen değişmek zordur. Belki burada biraz da kitaplarını sattırmak isteyen yayıncıların her kitabı adeta bir mucize imiş gibi sunmaları etkili oluyordur. Oysa benim okuduğum pek çok kitapta ‘Okuduklarınızı uygulamazsanız, alıştırma yapmazsanız başarıya ulaşamazsınız.’ denmektedir. Tabi bu durum gözden kaçmış da olabilir.

Peki, değişmek mümkün müdür, değil midir?

Yolunu yöntemini bilip uyguladıktan ve sabrettikten sonra neden olmasın?

J.Kirschner adlı yazar ‘Dengeli Yaşama Sanatı’ isimli kitabında değişmek isteyenlere yardımcı olmak için üç yol gösteriyor.
Yazar şöyle diyor: ‘Hayatımızı değiştirmek istiyorsak, seçmeniz gereken üç yol vardır;

Birinci yol; Kendi içsel dürtülerimize göre hareket etmek, yani bir anda suya atlama cesaretini gösterecek kadar kesin bir kararlılığa sahip olmak!

İkinci yol; Belirli bir sistem uygulamak! Hayatımızda yapacağımız değişikliği titizlikle planlayıp, sonra bunları kademe kademe, yani küçük adımlarla uygulamaya geçirmek.
Bu metodun en önemli avantajı, hedefimizi daha işin başındayken tespit etmiş olmak ve bundan böyle atılacak her küçük adımın, bilinçli olarak hedefe yönelmesini sağlamaktır. Tersine, yani olumsuz bir gelişme halinde de, bu, tıpkı atılan adımlar gibi yavaş yavaş olacağı için kendimizi toparlamamız imkânı doğar. Ayrıca hedefle özdeşleşmek, kendimize olan güvenimizin artmasına yol açar.

Üçüncü yol; Tehlikeyi göze alacak cesareti göstermek, yani gevşememize fırsat bırakmayacak derecede büyük risklere girmek!’

Yazarımız bu üç metodun birlikte kullanılabileceğini ya da kişinin kendisine en uygun metodu seçerek uygulamasının yapılabileceğini de eklemiş.

Yeni bir yıla girerken hepimiz yeni karalar alır, değişeceğimize dair kendimize sözler veririz. Yukarıdaki yöntemlerin hepimize yararlı olması dileğiyle…



Gül ATAY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder