26 Aralık 2009 Cumartesi

KOLAYINA KAÇ!

Yapılan bir araştırmaya göre; suratımızı asmak için yüzümüzde 72 kasımızı, gülümsemek için
ise 26 kasımızı oynatıyormuşuz! Ama biz ne yapıyoruz? Her zamanki gibi zor yolu seçip,
hayatımızın büyük bir bölümünde suratımızı asıyoruz.

‘Kahkaha, insanın yündeki kışı uzaklaştıran güneştir.’demiş Victor HUGO. İşte size gülmenin bir faydası daha! Gerçekten de gülerken kendimizi daha sıcak, daha rahat hissetmez miyiz?
Adeta içimizde bir güneş doğar, önce kendimiz ısınır, sonra başkalarını ısıtmaya başlarız gülerken, gülümserken…

Araştırmalardan söz etmeye devam edecek olursak; insan gülmek istemiyorken bile yüzüne gülümseme ifadesi veriyorsa, bir süre sonra vücut otomatik olarak mutluluk hormonu salgılayarak gerçek bir mutluluk yaşatıyormuş. Nitekim William JAMES bu araştırmadan çok uzun zaman önce şöyle demiş:
‘Mutlu olduğumuz için gülümsemiyoruz. Gülümsediğimiz için mutlu oluyoruz.’
Kim bilir, belki bu söz üzerine yapılmış bir çalışmadır bu araştırma…

Arkadaşlar ‘ROL YAPIN!’ Mutlu değilken bile mutluymuşsunuz gibi davranın! Önce başkalarını mutlu olduğumuza inandıralım, bir süre sonra nasıl olsa kendimizde inanırız.
Mutlu olursak dünyaya olumlu bir katkı yapabiliriz. Sorunlar ve çaresizlikler içindeki bir insana kendi mutluluğumuzdan bir parça bulaştırmak yapabileceğimiz en güzel şey diye düşünüyorum.

Gülümsemek başka insanlarla iletişime geçmenin en kestirme yolu aynı zamanda. İlk defa içinde bulunduğunu topluluklarda ilk kim dikkatinizi çeker?
‘Gülümseyen, kahkaha atan neşeli insanlar!’ Yani en azından ben önce onları fark ediyorum ve mümkünse onlara yakın yerlerde bulunmaya çalışıyorum.
Ne demiş Victor MERGE?
‘Gülmek iki insan arasındaki en kısa mesafedir.’


İşin kolayına kaçıp, hep gülümseyelim, gülümsetelim. Kışı yok edip, yazı getirelim. Sorunsuz bir hayat yoktur elbette; ama sorunların arasından bile hayata gülerek bakalım, başkalarına da baktıralım. Tıpkı ‘KARDELEN’ çiçekleri gibi...


H.Gül ATAY

Nisan 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder